sömn & Tonåringar

Många tonåringar verkar sova alldeles för lite på vardagarna och tar igen sömnbristen genom att sova bort hela helger. Hur mycket behöver egentligen en tonåring sova?

Alla hamnar vi ngn gång i puberteten det finnt inget undantag! Som ni säkert alla redan vet vid det här laget styrs puberteten av hormoner i kroppen & dessa små filurer tröttar ut kroppen alltså hela puberteten vilket gör att vi blir trötta. Därför skulle de flesta tonåringarna behvöa sova en timme extra. Men självklart varierar behovet från individ till individ. Man kan säga att människan är indelad i 2 så kallade grupper - morgon människa & - kvälls människa de har ni säkert hört talas om.

Nåväl sömn ger iaf hjärnan arbetsro. Genom sömn får då varje individ mölighet att vila, återhämta sig och även bearbeta dagens intryck.

Här är några tips på bättre sömn!

- Försök se till att din tonåring lägger sig och stiger upp vid ungefär samma tider varje dag.

- Oro och stress kan göra det svårt att koppla av och sova gott. Försök ha en bra relation med ditt barn och var lyhörd. Det är inte alltid lätt att få en tonåring att öppna sig. Ibland kan det hjälpa tonåringen att skriva ner tankar och känslor i en dagbok.

- Se till att tonåringen inte fastnar framför tv:n eller datorn sent på kvällarna.

- Det är inte bra att äta och dricka för mycket innan man går och lägger sig.

- Hjälp tonåringen att skapa ett trivsamt sovrum med en skön säng.

- Motion är bra för både hälsan och sömnen. Uppmuntra din tonåring att delta i olika fysiska aktiviteter på fritiden.

Tycker den sista punkten är väldigt logisk eftersom jag i förra inlägget pratade om hälsan hehe ! :) Nu hoppas jag att ni människor där ute tänker på vad jag nyss berättat om. Så sov nu så gott och tänk på att vila ut ordentligt det är en dag i morgon oxå!

gonatt på er! ;)

Kommentera bby

Kommentera här sötis:

Namn:
remember me?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0